Kävin viime vuonna edellisen työni vuoksi Keravalla säännöllisesti, ja suhtauduin siihen samalla mielenkiinnolla kuin eteläiseen Afrikkaan, jossa kävin myös 2019. Terve uteliaisuus ja ennakkoluulottomuus vei lopulta Keravalle eli Sherwoodiin välillä vapaa-ajallanikin – ja vie yhä.

Vajaassa vuodessa persoonallisesta ja omallaan tavallaan sykähdyttävästä pikkukaupungista löytyi nippu helmipaikkoja, jotka haluan jakaa nyt teille, sillä jos Taiteen kotitalo kiinnostaa, niin Kerava-kokemusta ei kannata jättää vain siihen. Mitä tehdä Keravalla -kysymykseen tässä muutama vastaus:

1. Koo niin kuin katutaidekierros

Keravalla on runsaasti katutaidetta, muistaakseni noin 40 teosta ympäri kaupunkia. Teoksia on muun muassa alikulkutunneleissa, siltatolpissa, seinissä ja sähkökaapeissa. Näistä on tietääkseni karttakin tekeillä, mutta monta bongaa ihan vain keskustassa kävelemällä.

Yksi upeimmista, minusta, on taide- ja museokeskus Sinkan seinässä. Sinkassa kannattaa käydä sisälläkin, jos aikaa vain jää. Sinkan seinään maalattu muraali on pysyvä teos, kun taas jotkin ovat vaihtuvia. Yksi joka käynnilläni erilainen on ollut Keravan keskustassa oleva graffitikontti. Se on Puuvalonaukiolla eli keskustan kävelykatualueella lähellä McDonald’sia.

Keravalaista katutaidetta alikulkutunnelissa.
Yksi monista alikulkutunneleihin maalatuista teoksista.

2. Koo niin kuin Kenkäkingi

Keskustassa liikkuessa ei kannata ohittaa Kenkäkingi-nimistä yritystä. Persoonallisessa liikkeessä on myynnissä muun muassa laadukkaita second hand -vaatteita, kenkiä, laukkuja, hattuja, kiinnostavia sisustustavaroita ja tiskin takaa saa myös suutarin palvelut.

Vieressä on levykauppa, joten aikataulusta ei kannata tehdä tiukkaa. Molemmat löytyvät kävelykadulta – tai en tiedä, onko se edes virallisesti kävelykatu, mutta reilun kivenheiton päässä asemalta.

3. Koo niin kuin kahvilat

Suosikkikahvilani Keravalla on ehdottomasti vietnamilainen ravintola ja kahvila Phin Coffee. Se sijaitsee asemaa vastapäätä olevassa keltaisessa puutalossa, Pohjanheimon talossa. Kokeile jääkahvia tai chai lattea – molemmat ihania.

Kahvin lisäksi kakkupalavalikoima on herkullinen, ja kerran testattuna lounaskin toimii; hyviä makuja. A la carte -menu vielä testaamatta, mutta seuraavalla Taiteen kotitalon kierroksella voin korjata tämänkin puutteen.

Pienehkössä kahvilassa on kiva tunnelma, ja palvelu on erinomaista ollut joka kerta. Plussaa myös aseman läheisyydestä – jos missaa yhden junan, voi kipaista kahville seuraavaa tai sitä seuraavaa odotellessa. Keravalle ja Keravalta poishan pääsee junalla todella hyvin.

Jos mieli tekee kunnon korvapuustia, suunnaksi kannattaa ottaa Kulmakonditoria eli Kulmis, joka on Kauppakeskus Karusellin kupeessa ytimessä. Kahvilaketju on tunnettu jättiläismäisistä korvapuusteista. Keravan Kulmis on todella iso, joten sinne mahtuu varmaan bussilastillinenkin väkeä kahville kerralla. Lisäksi se auki illastakin.

Kulmikset tunnetaan myös lämpimistä ruoka-annoksista, joilla taittuu isompikin nälkä.

4. Koo niin kuin kartanot

Kerava ei ole mikään junaradan varteen 1970-luvulla syntynyt pikkukaupunki, vaikka siellä asuntomessut olivatkin 1974. Historiasta ei kuitenkaan enempää, vaan suosittelen käymään Keravan kartanolla ja Lapilan kartanolla. Lapilan kartano on vain kivenheiton päässä asemalta.

Facebookin mukaan Lapilan kartanolla on jälleen kesäkahvila auki. Kahvila tarjoaa myös lounasta. Kartano on tielle päinkin hieno, mutta viime kesänä ihastuin sen takapuutarhaan pionien kukkiessa. Siellä, päivänvarjon alla, on täydellinen paikka Agatha Christien kirjojen lukemiselle kahvikupin kera.

Keravan kartanollakin toimii kesäkahvila ja miljöö on ihanan maalaismainen. Siellä on myös lampaita, yhteisöviljelmä, kiertotalouskeskus Jalotus ja lähellä ehkä Keravan kuvatuin kohde: kivisilta.

Keravan kartanolle matkaa asemalta on parisen kilometriä. Keravallahan minnekään ei varsinaisesti ole pitkä matka.

Lammas Keravan kartanolla
Tämän lupsakan tyypin voi tavata Keravan kartanolla.

5. Koo niin kuin Keinukallio

Vaikkei olisi urheiluihminen tai portaidennoususta viehtinyt, niin Keinukalliolla kannattaa käydä edes kääntymässä, siellä siellä on hieno Sherwood-kyltti. Ehkä tän kotimaan matkailun kultaisena kesänä selfie kyltin kanssa korvaa hyvin Hollywood-kyltin? Ainakin ilmasto kiittää.

Ja jos portaat kiinnostaa, niin alhaalta katsottuna niissä saa takuulla hien pintaan. En ole testannut. Vielä.

Entä mistä se Sherwood tulee? Joku paikallinen osaa kertoa tarinan paremmin, mutta se on muunnos Keravan ruotsin kielisestä nimestä Kervo (kun se lausutaan oikein).

Bonukset

Koska kaikkia näitä loppuja vinkkejä en ole tarkistanut – siis ovatko auki tai yhä toiminnassa – niin listaan ne bonuksina.

Keravalla on upouusi uimahalli, jonka yhteydessä on kiva maauimala. Luonnon uimarantaa ei varsinaisesti ole, mutta Keravanjokeen pääsee uimaan ainakin Kerava Beachiltä. Vesi on tummaa, mutta uida voi – olen testannut.

Jokeen mennessä kannattaa kuitenkin varoa mahdollisia lasisiruja tai muuta roinaa. (Kerava Beachillä oli viime kesänä sauna, joten ystävälliset ihmiset pitivät rantaa ja rantavettä puhtaana rojusta.)

Keravan kirjasto on paikallisten rakastama, eikä ihme. Normaaliaikoina siellä on tapahtumia usein. Nytkin meneillään on kirjojen poistomyynti.

Kirjaston vieressä on iso vesiallas ja puistoaluetta. Siitä taas ei ole pitkä matka galleria Alliin, jos taiteelle on vielä tilaa. (Taiteen kotitalolla kohtaamani paikallinen pariskunta muistutti Allista ja maauimasta, kiitos heille!)

Keravan keskustassa oli ainakin vielä talvella sisustuskauppa sekä osto- ja myyntiliike. Sympaattista kierrätysmyymälä Kirsikkaa ei kannata ohittaa: sieltä voi löytää mitä tahansa järkevään, ellei jopa huokeaan hintaan. Kirpputoriskenestä tarjolla on myös ainakin Fidan myymälä.

Tervemenoa Keravalle!

Tags:

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.