Ensimmäinen ulkomaan matka sitten joulukuun 2019 tehty! Virossa, tarkemmin sanottuna Tallinnassa ja Pärnussa, vierähti niin Viron kuin Suomenkin juhannus. Kuuden päivän reissusta jäi käteen muutama jakamisen arvoinen huomio ja vinkki, joten tässä niitä tulee:

1. Tarkista ennen lähtöä matkalla vaadittavat todistukset, jotta kotiinpaluukin on sujuva

Suomesta Viroon voi nyt matkustaa ilman karanteenia Virossa tai ennen matkaa teetettyä koronatestiä. Jos on saanut ensimmäisen rokotuksen vähintään 21 päivää ennen paluuta Suomeen, Virosta pääsee nousemaan laivaan ilman koronatestiä. Tämä muuttui kesäkuun alkupuolella.

Mukana on oltava todistus saadusta rokotteesta – sen saa Omakanta-palvelusta – ja laivasta poistuessa täytettynä Finentry-lomake. Lomakkeen sai ainakin automatkustajana jo laivaan ajaessa, ja laivasta poistuminen on sujuvaa, kun lomake on valmiiksi täytetty.

Virossa maissa käymisestä seuraa omaehtoinen karanteeni, mutta sitä voi lyhentää merkittävästi: Kun kotiinpaluusta on kulunut 72 tuntia, Suomessa kannattaa mennä koronatestiin. Negatiivinen tulos testistä lyhentää matkan tuoman karanteenin jo kotona vietettyyn kolmeen vuorokauteen.

Maahantuloon liittyvistä ohjeista ajantasaista tietoa saa muun muassa Finentryn ja Visit Estonian sivuilta.

2. Paalupaikka autolle on hintansa väärti lisäpalvelu

Matkasin Viroon Viking XPRSillä puolisoni kanssa. Päädyimme ottamaan oman auton mukaan, sillä automatkustajat jonottavat laivaan autoissaan – terminaaleissa ei tarvitse jännittää mahdollisia ruuhkautumisia ja turvavälien pitämistä – ja Viron puolella on helpompi liikkua omien aikataulujen mukaan.

Telliskiven alueella on lukuisia ravintoloita ja oleskelutiloja.
Suomen juhannusaattona vietimme aikaa muun muassa Telliskiven alueella. Fotografiskan näyttelyt jätimme suosiolla seuraavaan kertaan.

Tallinnasta Pärnuun pääsee toki bussillakin. Virossa maskipakko poistui kuitenkin kesäkuun alussa, eikä ajatus muiden matkustajien mahdollisesta maskittomuudesta ja parin tunnin bussimatkasta helteessä houkutellut.

Ostimme autolle molempiin suuntiin paalupaikan, mikä mahdollistaa laivaan ajamisen ja siitä poistumisen ensimmäisen joukossa. Molempiin suuntiin olimme viiden ensimmäisen auton joukossa, joten jonottamiseen ei kulunut turhaa aikaa. Paalupaikka maksoi kympin suuntaansa ja reittiliput auton ja paalupaikkojen kanssa hieman yli sata euroa.

Autosta oli myös se etu, että kerrankin matkaan voi pakata piknikkilaukkua, retkivilttiä ja vaihtovaatteita runsaammin, kun tilaa oli. Otimme myös pyöräilykypärät, sillä toiveissa oli pyörien vuokraus Pärnussa, enkä halua pyöräillä ilman kypärää.

3. Parkkipaikka kannattaa katsoa etukäteen, sillä hinnoissa on isoja eroja

Ajatus oli hyödyntää hotellien maksullisia parkkipaikkoja, mutta jostakin syystä googalailu vei virolaisen parkkifirman sivuille ja hyvä niin.

Ensimmäinen hotellimme olisi tarjonnut parkkitalopaikkaa 15 eurolla vuorokausi. Päädyimme kuitenkin hotellin vieressä olleeseen avoparkkiin, jossa pysäköiminen Barking-sovelluksella maksoi kolme euroa vuorokausi. Viereissä parkkitalossa tilaa oli kuudella eurolla vuorokausi.

Käytimme parkkitaloa viimeisen Tallinnan yön ajan, sillä viimeinen hotelli oli vanhassakaupungissa. Kaikki sujui kuin tanssi, mutta pois parkkihallista emme pääseet sovelluksen ohjeen mukaan (ovissa oli sähkölukot eikä sovellus antanut koodia) vaan kävelemällä alas neljä kerrosta.

Koko viiden yön reissun parkkipaikat maksoivat siis yhteensä 12 euroa, sillä parkkifirman sivuilta ehdin Pärnuun ajettaessa tutkailla, ettei siellä kannata edes maksaa pysäköinnistä, kun hotellin vieressä on ilmaista tilaa kadunvarressa.

Vuokrapolkupyörällä voi tehdä kahden sillan kierroksen Pärnujoella.
Pärnussa kannattaa vuokrata polkupyörät vaikka koko päiväksi. Pärnujoen rantoja kulkeva kahden sillan kierros on yhteensä noin 8 kilometriä ja evästelyyn sopivia levähdyspaikkoja on useita. Kaksi pyörää kolmeksi tunniksi maksoi 12 euroa, vuorokausimaksu olisi ollut yhteensä 22 euroa.

4. Tieto hotellin ilmastoinnista ei välttämättä koske huoneita

Luvassa oli helleviikko, joten hotelleja varatessamme yksi tärkeimmistä kriteereistä oli ilmastointi huoneissa. Varasimme huoneet Booking.comin kautta, jossa ilmastoinnin voi asettaa yhdeksi tuloksia rajaavaksi valinnaksi. Varmistimme vielä ennen huoneiden varaamista, että kussakin oli mukavuuksiin listattu ilmastointi. Olisi pitänyt varmaan tutkia vielä hotellin omatkin verkkosivut…

Reissun kolmesta hotellista vain yhdessä oli ilmastointi, ja se olikin sitten suoraan oma ilmalämpöpumppu – luksusta! Tästäkin syystä vahva suositus Pärnuun Villa Wessetille, joka on myös yksi hiljaisimmista hotelleista, joissa olen koskaan ollut. Hotelli ei ole kaupungin halvimpia, mutta laadukas, siisti ja täydellinen sijainti ja aamupala reissun paras, joten lähtisin uudelleen vaikka heti.

Ensimmäisessä hotellissa ilmastoinnin kerrottiin olevan rikki, mutta yleisissä tiloissa ilma oli hieman siedettävämpää kuin saunaa muistuttaneessa huoneessamme, jossa ei ollut ilmanvaihtoon viittavia aukkoja kuin kylpyhuoneessa. Toiseksi yöksi saimme pyytämällä tuulettimen, mikä vähän helpotti nukkumista.

Viimeisessä hotellissakaan ilmastointia ei ollut, joten pyysimme suoraan tuulettimen ja pidimme tovin läpivetoa. Tässä hotellissa ravintola olikin vielä kiinni, joten kehuttu aamiainen ja ravintolan puutarha jäivät ikävä kyllä kokematta. Pientä aamiaista sai läheisestä kahvilasta, mutta kokemus ei ollut sama.

Aina ei mene hotellivalinnat putkeen, mutta onneksi näistäkin oppii. Tärkeintä oli, että lomafiilis pysyi yllä takapakeista huolimatta.

Alkoholitonta kuohujuomaa Pärnun hiekkarannalla
Etukäteen jännitti, miten täysi Pärnun ranta on Viron juhannuksen aikaan, mutta tilaa olisi ollut vaikka tanssia. Hellepäivän juomana maistui virolainen raparperikuohuva.

5. Maskia käyttää enää harva Virossa, ja maskittomuus näkyy myös laivalla

Viroon päin mentäessä laivalla oli todella vähän matkustajia, ja saimme aurinkokannelta kokonaisen sohvanryhmän itsellemme. Myös sisätiloissa oli väljää, ja kahvinsa sai juotua kunnollisin turvavälein.

Hotellissa ensimmäisellä aamiaisella huomasimme, ettei juuri kukaan pidä maskia. Sama näkyi muuallakin, kuten ostoskeskuksissa, joissa onneksi oli myös todella väljää. Söimme ja joimme lähes pelkästään terasseilla: olimme päättäneet niin etukäteen, ja onneksi tilaa oli lähes kaikkialla.

Kotiin tulimme lauantaina viimeisellä lautalla ja viikonloppu näkyi matkustajamäärässä selvästi. Väkeä oli enemmän kaikkialla, mutta sisätiloissakin vain osalla oli maski. Matkustajamäärä jakautui laivan tiloihin kuitenkin niin hyvin, että ainoastaan kahvipöydässä riittävän turvavälin pitäminen mietitytti.

Hytti olisi ollut oiva vaihtoehto, jos niitä olisi ollut vapaana. Hyttejä ei kuitenkaan enää ollut, sillä varasimme matkan vain viikkoa ennen lähtöä.

6. Juhannus Virossa – miten se näkyy?

Virossa juhannuspäivä on 24. kesäkuuta, joka on kansallinen vapaapäivä. Juhannusaattona juhlitaan myös Voiton päivää, joten tänä vuonna juhlapäiviä olivat keskiviikko ja torstai. Tallinnassa osa ravintoloista oli maanantaina kiinni ja ovilappujen ja nettisivujen mukaan auki jälleen tiistaina, mutta ovet pysyivät kiinni.

Moni muunkin alan yrittäjä tuntui viettävän juhannusviikon kesälomaa, sillä tavoittelemani autokorjaamot olivat kiinni myös perjantaina.

Pärnu on myös tallinnalaisten kesälomakohde, joten oletus oli, että Pärnussa on enemmän tarjontaa myös juhannuksena. Tämä piti osin paikkaansa: juhannuspäivänä moni ravintola, ruokakauppa ja jopa polkupyörävuokraamo olivat normaalisti auki.

Telliskiven ja vanhankaupungin välinen alue on saanut uutta elämää Tallinnassa.
Balti Jaam Turgin ja Telliskiven välissä oleva Depoo – katuruokakuja – oli uusi kiinnostava tuttavuus. Yksi sen pubeista on esimerkiksi vanhassa ratikassa, jonka terassilla katsottiin EM-jalkapalloa.

Läheskään kaikki ravintolat eivät vielä ilmoita verkkosivuillaan tai somessa, ovatko auki vai kiinni, joten ruokapaikkatoiveiden suhteen kannattaa olla joustava. Meillä toivelistalla oli saslikia, georgilaisen sijaan sitä syötiin tällä kertaa armenialaisessa ravintolassa. Hyvää oli sekin.

Kohti ”normaalimpaa” matkailua

Kokonaisuutena reissusta jäi todella hyvä fiilis: missään ei ollut tungosta ja omilla valinnoillaan voi varmistaa koronaturvallista liikkumista monin tavoin. Virossa tulee matkailtua tänä kesänä varmasti toistamiseenkin, jos muu tilanne pysyy vähintäänkin ennallaan.

Varsinaisia ulkomaan reissuihin liittyviä suunnitelmia en uskalla vielä tehdä, sillä pettymys matkan siirtymisestä tuntuu aina. Reissukuume on kuitenkin jo kova, joten jos tilanne Euroopassa helpottaa koronan suhteen, toisen rokotteen jälkeen suuntana voisi olla myös Latvia ja Liettua, Saksa tai Puola, miksei Kreikkakin.

Jää nähtäväksi, minne elokuun loma kuljettaa.

Turvallisia kesäreissuja!

Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.